برق صنعتی و تابلو برق, جت هیتر(نصب، تعمیر، نگهداری)

عیب یابی و تعمیر برد جت هیتر PG110 البرز(مقدمه)

جت هیتر ها در مراکزی همچون مرغداری ها، گلخانه ها، سالن های تولید، کارخانه ها، قالیشویی ها و… کاربرد وسیعی دارند و در مجموع هرجایی که نیاز به گرمایش در ابعاد وسیع دارند مورد استفاده قرار میگیرند. ظرفیتهای جت هیترها معمولا 25000، 50000 و 100000 کیلوکالری بوده و از قطعات مشابه در بین تمامی برندها استفاده میشود. مثلا پروانه، موتور، کوره، عدسی، برد و… را میتوان از جت هیتری با برند برای مثال زاگرس باز کرده و روی جت هیتر دیگر با برند البرز به کار برد.

بردها معمولا ترتیب پایه های ورودی و خروجی متفاوتی دارند و نباید مستفیما با هم تعویض شوند. سیم بندی ها را باید تغییر داد تا برای مثال بتوان الوند را بجای البرز و یا زاگرس به کار برد.
بدون علم مهندسی برق و یا تجربه کار با این نوع جت هیتر و لوازم صنعتی بی شک تعویض برد و لوازم جت هیتر توسط شما منجر به آسیب به دستگاه و خصوصا برد خواهد شد.

برای عملکرد صحیح یک دستگاه جت هیتر برد الکترونیکی(بورد الکترونیکی) مهم ترین بخش است. چه نامها و برند هایی که یک شبه نابود شدند و اعتبارشان را از دست دادند و چه برندهای گمنامی که با انتخاب صحیح برد به فروش مناسب رسیدند.

این برد PG110 البرز نام دارد و از بخش های مختلفی تشکیل شده. بخش اول منبع تغذیه و رگولاتور ها، بخش دوم رله ها و ای سی ULN2003 جهت راه اندازی رله ها، بخش سوم میکروکنترلر، بخش چهارم چراغ های وضعیت و اپتوکوپلرها، بخش آخر مدار یون و فتوسل.

بخش اول تشکیل شده از ترانس آهنی 12 ولت 300 میلی آمپر میباشد و سپس با ورود به پل دیودی و رگلاتور 7805 تغذیه رله ها و میکروکنترلر تامین میگردد

بخش دوم ای سی ULN2003 متشکل از ترانزیستورهای داخلی و دیود هرزگرد جهت راه اندازی بی دردسر رله ها میباشد
این بخش 5 رله دارد که به ترتیب رله آلارم، موتور، جرقه زن، شیر گاز و شیر گازوئیل میباشد. معمولا رله های موتور بزرگتر بوده زیرا جریان بالاتری دارند و ضمنا برق جرقه زن و شیرها از خروجی موتور گرفته میشود تا ضریب اطمینان برد بالاتر باشد.

میکروکنترلر ATMEGA8 مغز و در واقع کامپیوتر مرکزی برد بوده و با کلاک داخلی 4 مگاهرتز تنظیم شده و وظیفه کنترل برد را بر عهده دارد و در واقع مهم ترین بخش برد میباشد. این میکروکنترلر معمولا با دیپ سوکت روی برد نصب میشود تا امکان تعویض سریع را داشته باشد هرچند خرابی این میکروکنترلر بسیار پایین است اما در صورت خرابی احتمالا با تمیز کردن پایه ها مشکل حل میشود، در غیر این صورت باید تعویض گردد.

مدار چراغهای هشدار و سنسور های ورودی ار دو بخش تشکیل شده. چراغهای بالا از میکروکنترلر دستور میگیرند و با مقاومت 1 کیلو اهم سری شده اند. چراغهای پایینی با برق شهر تغذیه شده و با مقاومت و اپتوکوپلر مدار مشابه گذر ار صفر را تشکیل داده اند تا بتوانند با اتصال فاز به پین ورودی اپتوکوپلر را روشن نمایند.

مدار یون و فتوسل نیز ایزوله بوده و با یک تغذیه خازنی و چند ترانزیستور وظیفه تشخیص شعله را دارند.

شاید این برد در نگاه اول کمی پیچیده باشد اما در واقع از ساده ترین مدارات میکروکنترلری بوده و همین سادگی این برد حت هیتر البرز را به محبوبیت رسانده زیرا خرابی کمی داشته و قطعات آن در بازار به راحتی قابل تهیه و تعویض است.

مشکلات شایع در این برد:
مشکل خرابی مدار یون، مشکل خرابی رله موتور، زنگ زدگی مقاومت ها و پایه های آی سی ها و خرابی تغذیه میباشد اما در کل برای تعمیر این برد و سایر بردهای الکترونیکی با تسلط روی قطعات و نحوه عملکرد آنها شما قادر خواهید بود هر نوع برد جت هیتری را تعمیر کنید.
دقت داشته باشید با توجه به رطوبت سالن های مرغداری، گلخانه و قالیشویی بیشترین خرابی در این مراکز بوده و  برای جلوگیری از این اتفاق باید با پوشش لاک(شارلاک سیمپیچی) مانع خرابی قطعات شد.

 

پایان بخش اول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *